ΠΟΛΙΤΙΚΗ, KOINΩΝΙΑ

Ψυχολογικές επιχειρήσεις

Εδώ και αρκετές ημέρες, τα Μέσα Ενημέρωσης είναι γεμάτα κείμενα που διατυπώνουν προβλέψεις για τις προθέσεις, τις σκέψεις, τις ενέργειες του Κώστα Καραμανλή. Πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμός (σαρωτικός, δομικός ή μερικός και επικεντρωμένος) ήταν οι δύο επιλογές που κυριαρχούσαν στο στόμα και τα πληκτρολόγια των δημοσιογράφων σε εφημερίδες, τηλεόραση και ραδιόφωνο, ενώ τα πολιτικά ιστολόγια ανταγωνίζονται σε καινοφανείς θεωρήσεις των εξελίξεων.

looselipssinkshipsΧθες, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009, ολόκληρη την ημέρα, οι εξελίξεις «κλείδωναν» και «ξεκλείδωναν». Το επικοινωνιακό παίγνιο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη.  Οι δημοσιογράφοι άλλαζαν τις εκτιμήσεις τους καθε στιγμή. Τα σενάρια των Μέσων μεταβάλλονταν διαρκώς. Τα δημοσιεύματα καταιγιστικά. Από το διάγγελμα των εκλογών στις 19.00, μετά στις 20.00, στην σύγκληση της Βουλής την Παρασκευή… Εντέλει, λίγο πριν τα δελτία ειδήσεων, τα «αποκλειστικά» απελευθερώθηκαν και η είδηση βγήκε με ασφάλεια… Διάγγελμα στα δελτία των 8, πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου.

Υπήρχαν και κάποιοι, λίγοι, οι οποίοι, με την ίδια ένταση είχαν «κλειδώσει» μέσα τους την εκτίμηση ότι πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν. Θεωρούσαν ότι όλα ήταν ένα επικοινωνιακό παίγνιο, στο οποίο εκείνος που συμμετείχε ήταν υποχρεωμένος να εκφράσει ανοικτά τις επιθυμίες του. Απώτερος στόχος η ανανέωση, τη στόχευση της διακυβέρνησης να διατηρείται, την ασπίδα να παραμένει ψηλά, το δυναμικό να ανασυντάσσεται. Φρούδες οι ελπίδες. Και εντέλει, εκτός πραγματικότητας.

Τα Μέσα Ενημέρωσης έδρασαν ως παίκτες με ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα. Περιέγραψαν τα πάντα πριν ακόμη γίνουν. Η δύναμη της πειθούς ήταν τόσο μεγάλη που η προκήρυξη των εκλογών προεξοφλήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τους πολίτες. Τελικώς προκηρύχθηκαν και η έκπληξη μετατράπηκε σε ανακούφιση. Γιατί τελείωσε η σπέκουλα και πάμε για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Θύματα θα υπάρξουν πολλά. Γαλάζια τα περισσότερα, γιατί η εκκαθάριση της ΝΔ μόλις ξεκίνησε.

Ο επικοινωνιακός χειρισμός των εκλογολάγνων ήταν χαοτικός, αλλά ιδιαίτερα επιτυχής. The art of persuasion. In full speed. Με κατευθυνόμενες φήμες και διαρροές τα νερά θόλωναν και καθάριζαν διαδοχικά, οι επίδοξοι πρωταγωνιστές έστρεψαν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους και όταν το παρασκήνιο φούντωσε, το προσκήνιο άδειασε. Οι διορατικοί πρόλαβαν και τραβήχτηκαν. Το κενό γέμισε από μίζερους δευτεροκλασάτους και καρεκλάκηδες της εξουσίας. Ακόμη και στους δρόμους παραλίγο να βγουν και μερικοί, παρακαλώντας τον κάτοικο του Μαξίμου να αναθεωρήσει. Χωρίς επιτυχία.

Έγινε και κάτι άλλο. Για λίγο, πολίτες και πολιτικοί αναγκάστηκαν να κάνουν προσομοίωση του πολιτικού μέλλοντος, «φαντάστηκαν» την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση του τόπου. Φαντάστηκαν επίσης τη ζωή χωρίς τον Καραμανλή. Τα αποτελέσματα του ονείρου (που κορυφώνεται έως τις 4 Οκτωβρίου) μάλλον θα τα δούμε στην κάλπη.

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Οι εκλογές έρχονται, ο ο πρωθυπουργός-αρχηγός παίρνει τους δρόμους για το προεκλογικό καθήκον. Όσοι έχουν δυνατό στομάχι και αυτοπεποίηση ακολουθούν. Έτσι σαν πολιτική άσκηση υψηλού βαθμού δυσκολίας, για γερά νεύρα. Γιατί ως γνωστόν, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s